Zo groeit het Nederlandse BALR. naar €100 miljoen omzet met Instagram als grote inkomstenbron
Het begon allemaal in 2013, toen Demy de Zeeuw – op dat moment nog actief profvoetballer – samenkwam met ondernemers Ralph de Geus en Juul Manders. Al snel werd BALR. geboren: een luxe lifestyle-merk dat het zogeheten off the pitch-leven (naast het veld, red.) van de voetballer bereikbaar maakt.
In korte tijd ontwikkelde het merk luxe kledingcollecties en travel-items, in eerste instantie alleen online. Het merk is vanaf het begin een succes.
Dat komt voor een belangrijk deel door de duidelijke strategie waarvoor het bedrijf kiest, zegt Juul Manders, CEO van BALR. "We werken samen met mensen waar onze doelgroep zich aan spiegelt. In het begin waren dat vooral voetballers. Dat iemand als Neymar in een BALR.-shirt gespot wordt, is de beste reclame."
1200 Influencers
De beoogde boegbeelden – mensen waar de doelgroep tegen opkijkt – zijn voetballers, dj’s, Amerikaanse honkballers en basketballers, en influencers. Wat die laatsten betreft: BALR. werkt inmiddels wereldwijd samen met zo’n 1200 vloggers en bloggers.
Dat werkt twee kanten uit, zegt Manders. "Zij krijgen onze spullen en laten die zien op Instagram, Facebook en hun andere kanalen. Wij liken die berichten, zodat onze volgers dat ook weer zien. Daarom werken we niet met iedereen samen; de influencer moet bij het merk passen én moet ons merk ook zelf leuk vinden. Daarnaast betrekken we ze bij onze events. Deze werkwijze is een belangrijke reden voor succes."
BALR., zo zegt Manders, was één van de eerste bedrijven die samenwerking met influencers op deze schaal aanpakte. Mede als gevolg daarvan wordt een groot deel van de verkoop behaald via Instagram.
Samenwerkingen
Een ander onderdeel van de strategie: samenwerking met andere partijen. Zo lanceerde BALR. samen met MINI Cooper een exclusieve Clubman S, met (RED) (van U2’s Bono) een kledingcollectie en met DJ Hardwell een rugzak.
"Als merk willen we cool zijn en luxe uitstralen. En willen onze doelgroep laten proeven van het leven van een topvoetballer, een top-dj. Dat maken we een klein beetje toegankelijk."
Of het merk achter de schermen ook deze uitstraling heeft? "De mensen komen bij ons enthousiast naar het kantoor. Ze willen scoren. Ze voelen zich mede-eigenaar van het merk."
"En goed voorbeeld doet natuurlijk goed volgen: de gehele directie is niet vies van hard werken. Van het uitruimen van de vaatwasser op het hoofdkantoor in Amsterdam tot poetswerk in de winkel zodat die op tijd open kon. Dat laat wel zien wie we zijn’, aldus Manders.
Wereldmerk
BALR. behaalt over dit jaar een omzet van 17 miljoen euro. In 2020 moet dat meer dan 100 miljoen zijn. Het bedrijf slaat zijn vleugels uit. "We zijn druk in gesprek met investeerders om de potentie op de internationale markt te benutten".
In de plannen van het merk zijn er – na de flagship stores in de Amsterdamse Kalverstraat en Utrecht – wereldwijd winkels gepland: letterlijk van New York tot Tokio. En zijn er al ideeën over een eigen hotel. Manders: "De komende jaren groeit BALR. uit tot een top-20 merk wereldwijd."
Groei managen
De groei doet af en toe kraken, zegt oprichter. Omdat het bedrijf vanaf het begin bijna alles zelf doet, zijn er verschillende systemen naast elkaar opgezet; voor de e-commerce, de winkel, de wholesale.
Manders: "Dat moet de komende tijd strakker worden georganiseerd. Met behulp van Salesforce gaan we de databasemarketing beter inrichten. We willen de data centraal beheren, klantprofielen aanmaken, alle interacties integreren."
Hij vult aan: "Dat laatste gaan we doen met Salesforce Marketing Cloud. We willen alle acties van een klant (via e-mail, chat, telefoon, social media of reviewpartner, red.) in één profiel bij elkaar brengen, zodat we hem nog beter kunnen bedienen. Deze stap moeten we zetten om onze groei naar 100 miljoen euro omzet mogelijk te maken."
Dit is het eerste artikel in onze serie Business Innovation, mogelijk gemaakt door Salesforce. Salesforce helpt ondernemingen en instellingen betekenisvolle, relevante en levenslange relaties op te bouwen en te onderhouden met iedere klant, elke partner en iedere individuele medewerker. Transparantie, gelijkheid voor iedereen, innovatie en een obsessie voor klantsucces vormen daarvoor het fundament. Wil je weten hoe? Salesforce.com/nl