De onmogelijke druk van binnen 5 jaar doorbreken - zo kreeg deze jonge kunstenaar het voor elkaar

Kunstenaar Thomas Albdorf. Mals Media

Kunstenaar Thomas Albdorf. Mals Media

Een prijs winnen is altijd fijn, maar voor een jonge kunstenaar kan dat hét verschil betekenen tussen wel of niet doorbreken.

Iemand die daar alles van weet is de 36-jarige Thomas Albdorf. Hij won in 2016 de prestigieuze ING Unseen Talent Award. Niet alleen kreeg hij een projectfonds van 10.000 euro, waarmee hij zijn eigen fotoboek kon uitbrengen, het zorgde vooral ook voor een flinke stap in zijn carrière.

Mede dankzij de coaching en het netwerk van grote namen uit de kunstwereld die hij via de prijs ontving, ging naar eigen zeggen één van de grootste dromen van de Oostenrijker in vervulling.

Albdorf werkt een aantal jaren als art director als hij in 2009 het roer omgooit. Hij gaat Transmedia Art (kunst in verschillende vormen, op verschillende platformen) studeren in Wenen en studeert in 2013 af. Vanaf dat moment maakt hij kunst op het snijvlak van fotografie en beeldhouwwerk.

Het roemruchte reclamebureau Kessels & Kramer komt hem al vrij snel op het spoor en vraagt hem een campagne te doen. “Die opdracht was voor mij echt een verrassing. Ik had geen idee dat iemand in Nederland mij kende”, zegt Albdorf eerlijk.

In 2016 neemt hij deel aan de ING Unseen Talent Award, één van de belangrijkste kunstprijzen van Europa. Hij krijgt daarmee een platform op Unseen, hét internationale evenement voor nieuwe fotografie.

Ultieme droom

“Ik vond het een enorme eer om bij de vijf genomineerden te zitten. Dat was voor mij al de overwinning. Dat ik de Award uiteindelijk won, heeft mijn carrière een enorme boost gegeven.” De twee werken die hij instuurde, waren volgens de jury een ‘krachtig tweeluik’ waarin ‘universele ervaringen van zowel in als buiten de liefde’ aanwezig zijn.

Passage uit de film die over Albdorf werd gemaakt voor Unseen Talent Award. Mals Media

Passage uit de film die over Albdorf werd gemaakt voor Unseen Talent Award. Mals Media

Het winnen van de award had grote impact, zegt Albdorf. Dat begon natuurlijk met de 10.000 euro die hij won. “Dat heb ik gebruikt om een boek met mijn werk te maken.” Dat werd in 2017 het fotoboek General View. In datzelfde jaar wordt ook bekend dat hij een solotentoonstelling krijgt in het Amsterdamse Foam. Albdorf: ‘Foam is voor mij hét fotomuseum van Europa. Dáár exposeren was mijn ultieme droom.’

Sinds zijn overwinning is Albdorf ‘in beeld’, om het zo te zeggen. “Als ik nu nieuw werk maak, dan zijn er altijd galeriehouders die ernaar willen kijken. De mensen in de sector die ertoe doen, die kennen me. Dat maakt dat ik ontspannen mijn werk kan doen.”

“De periode na de opleiding van een kunstenaar is cruciaal. Enerzijds is het belangrijk dat de kunstenaar rustig kan werken aan zijn oeuvre en zijn eigen signatuur kan vormen, anderzijds moet de kunstenaar in deze fase opgepikt worden door het veld. Dat is belangrijk! Door bijvoorbeeld een publicatie uit te brengen, een museale presentatie te maken of een gerenommeerde prijs te winnen”, zegt Sanne ten Brink, hoofdconservator van de ING Collectie. Daarom initieerde ze in 2011 de ING Unseen Talent Award, een prijs die als doel heeft om kunstenaars die maximaal vijf jaar zijn afgestudeerd te steunen.“

Doorbreken

Uit onderzoek blijkt dat de carrière van een groot deel van alle beginnende kunstenaars binnen vijf jaar op een zijspoor belandt.” Ook als consument kun je een jonge kunstenaar steunen, simpelweg door aandacht te hebben voor zijn werk en het wellicht aan te kopen.

De vijf finalisten van de award krijgen veel aandacht, coaching en begeleiding, zegt Ten Brink. Zelf zit ze sinds 2012 in de jury. In al die jaren heeft ze dus minstens dertig talentvolle kunstenaars ontmoet en begeleid. “We bieden ze wat ze echt nodig hebben: coaching, expertise en een introductie in het netwerk.”

En waarom ING dat doet? “ING gelooft in de kracht van jong talent en wil jonge kunstenaars op het juiste moment een stap verder helpen in hun carrière. Door projecten uit te voeren met talenten die op dit moment bepalend zijn en ertoe doen, proberen we een cultuur van innovatie en verandering binnen en buiten ING toegankelijk te maken.”

Ze vult aan: "Kunst is belangrijk. Kunstenaars hebben vaak een bijzondere blik op de maatschappij, leren ons anders naar de werkelijkheid te kijken.” Specifiek voor relaties van Private Banking heeft ING een Art Management Services Programma ontwikkeld. ING koopt ook werken van de award-finalisten aan voor de eigen collectie – die inmiddels meer dan 6.000 kunstwerken telt.

Overigens niet als belegging, zegt Ten Brink. “Daarvoor zijn de rendementen veel te onzeker. We kopen het vanwege de toegevoegde waarde: kunst verruimt de geest, verfrist onze blik.”

Waarom je juist nu in kunst wil investeren, lees je in dit artikel. Of luister de podcast waarin Eline Ronner ontdekt dat je niet alleen kan investeren in kunst, maar daarmee ook het snijvlak tussen technologie en kunst kan op te zoeken.

Dit is het tweede artikel in onze serie Alternatieve manieren van investeren, mogelijk gemaakt door ING Private Banking. Vermogen kun je op veel manieren bekijken. Privé, zakelijk, maatschappelijk… Het een heeft eigenlijk altijd te maken met het ander. Vanuit die samenhang zet ING Private Banking samen met jou een koers uit. Jij aan het stuur. En je eigen Private Banker als gids. Geadviseerd door een team van specialisten, die thuis zijn op elk terrein.